Talaj EC mérés II. rész: Így végezd el a méréseidet helyesen

 

Talaj EC mérés: hogyan vegyünk mintát?

 

Mindig egy átlagosan fejlett növény környékéről vegyünk mintát, ne a talaj felső részéről, hanem a gyökérzet környékéről, nővényektől függően 5-15 cm mélyről.

Ha vannak betegesnek kinéző, gyenge növekedésű növények, vehet mintát azoknak a gyökerei mellől is, de ne keverje össze az „átlagosan jó” mintával. Ha gyenge növény környékén mért EC érték magasabb, mint az „átlagosan jó” minta esetében, akkor tudhatjuk, hogy csökkent a tápanyagfelvétel, ami a gyökérzet megsérülésére (gyökérkártevők) vagy gyökérbetegségre utalhat.

 

Mikor vegyünk mintát a talaj EC méréshez?

 

Alapszabály, mindig mindent pontosan ugyanúgy csináljon minden nap, ahogy azt előző napon tette.

 

 

Hogyan készítsük elő a mintát a talaj EC mérés-hez?

Az egyik elfogadott módszer, amikor a talajt 1:2 (1 egység föld, 2 egység víz) arányban hígítjuk sótlan vízzel. A tudomány azt javasolja, hogy keverjük össze a talajt a vízzel 1:2 arányban és hagyjuk pihenni, néha kevergetve 30-45 percet, hogy a nehezen oldódó sók is kioldódjanak a talajból a vízbe.

 Minden gazda számára fontos az idő, ezért érdemes felgyorsítani ezt a folyamatot. Ehhez nem kell más, mint egy jól zárható és nyitható 200-250 ml-s befőttes üveg. Öntsünk az üvegbe 50 ml (0,5 deci) vizet és jelöljük meg az üveg falán víz szintjét filctolla. Ezután öntsünk bele még fél decit, és újabb vonallal jelöljük meg, majd még egy 0,5 deci és még egy vonal az üveg falán. A befőttes üveg lesz a hígító edényünk.

Az üres üvegbe az első vonalig kell feltölteni a talajmintával (a talajt kissé tömörítsük, hogy kevesebb levegő legyen benne). Ezután feltöltjük két rész vízzel a harmadik vonalig. Jól lezárjuk, és kezünkkel el kezdjük összerázni a talajt és vizet.  Legalább 1 percig rázzuk. Ezután hagyjuk kissé leülepedni. Megmérjük az EC- mérőnkkel az EC értéket. Újra lezárjuk, és 1 percig rázzuk. Újra mérjük. Ha már nem változik a mért érték, akkor feljegyezzük a mérési naplónkba. Ha jelentősen változik, akkor még rázással segítjük a további kioldódást. Így sokkal gyorsabban elérhetjük a maximális kioldódást. Ebben az oldatban végezzük el a pH mérést is.

 

Miért kell kalibrálni a műszert?

 Általában a gyártók még a gyárban bekalibrálják a műszert. Tudni kell, hogy a gyári beállítás változik az idővel és néha nagyon komolyan, ezért a műszer pontatlan lesz. Az utolsó kalibrálástól eltelt idővel arányosan nő a műszer pontatlanságának mértéke. Csak a műszer típusától függ, hogy a hiba kritikus értékű lesz órákon vagy napokon belül. De a drágább műszereket is kalibrálni kell, ha pontos talaj EC mérés-t akarunk! A műszerek kalibrálása, lényegében betanítás, megtanítjuk a műszernek, hogy az ő technikai nyelvén mit jelent 1,41 mS/cm vagy éppen 4,01 pH az oldatban.

 

A kalibrálási folyamat abból áll, hogy a műszert behelyezzük az ismert EC- értékű oldatba, amelynek az EC értéke ismert, szabványosítva van és a műszer memóriájában is el van mentve, mint a kalibráló oldat értéke.  A kalibráló gomb lenyomásával elindítjuk a kalibrálást (ez minden műszernél a saját leírása szerint történik). A műszerünk ilyenkor megméri az oldat  EC értékét és elmenti saját memóriájában, mint az új kalibrált értéket.  Ha például kalibrálás előtt a műszerünk az 1,41 mS/cm oldatban 1,57 mS/cm értéket mutatott (relatív hiba kb. 11 % ), kalibrálás után már 1,41 mS/cm környékén fog mutatni (ha például a műszerünk 1,44 mS/cm mér a kalibráló oldatban, akkor a pontossága kb. 2%, ami elfogadható érték).

Analóg kalibrálás

Digitális Kalibrálás

talaj ec mérés analóg kalibráció
talaj ec mérés digitális kalibráció

 

A digitális kalibrálás nagyon egyszerűen történik: lényegében csak be kell tenni a kalibráló oldatba a mérőműszer elektródáját és megnyomni a kalibráló gombot (vagy más opcióval elindítani a kalibrálást).  A műszer jelez, amikor befejezte és automatikusan átlép a mérési menübe.

 Az analóg kalibrálásnál a mérési folyamat közben lehet csavarni kis csavarhúzóval a kalibráló csavart, amíg a kijelzőn a megadott érték nem egyezik meg a kalibráló oldat értékével.

 

Mikor kell kalibrálni az EC mérőt?

A pontos talaj EC mérés-ek elengedhetetlen feltétele a műszerek idejében történő kalibrálása. Mivel nem tudhatjuk előre, a műszerünkkel nem történt-e valami az utolsó mérés óta, ezért javasolt gyakran ellenőrizni, hogy jól mér-e. A mérések előtt érdemes leöblíteni a műszer elekródáját  sótlan RO vízzel. Javasoljuk, kapcsolja be ilyenkor a mérést és nézze meg mit is mér az öblítő vízben. Ha az érték ugyan az, mint máskor volt, akkor nagy eséllyel minden rendben van.

Használható a szúróelektródás EC mérő tápoldatban?

 

Természetesen, a szúróelektródás elektródával az oldatban is lehet mérni, nem csak a talajban. Ezért is kényelmes ezt a műszert használni.

 A szúróelektródás EC- méréskor a talajban csak mozgó ionokat mérjük, vagyis csak azokat, amelyek a nedves talajban növények számára gyorsan elérhetőek. Megjegyezném, hogy a növények a talajban az adszorbeált ionokat is hasznosítani tudják, de azokat csak lassabban.  Másik nagy előnye a szúró elektródás EC- mérőnek, az hogy az egyszerű méréseknek köszönhetően, ezzel a műszerrel akár fel is térképezhetjük a talajunk EC tartalmát. Az EC- térképezésről még bővebben beszélünk később, az eredmények kiértékelésének az elemzésekor.

 

Talaj EC térképezés

Következő nagy témánk a Talaj EC térképezés. Folytasd az olvasást a gombra kattintva!


Tovább tanulok!
talaj ec mérés folyamata

 

NINCS HOZZÁFÉRÉSED 

  

TITKOS ANYAG

A CIKK LEGIZGALMASABB RÉSZÉT KLUBTAGJAINK MÁR MEGKAPTÁK. CSATLAKOZZ TE IS! 

Klubtag vagy már? Ha igen, akkor itt tudsz bejelentkezni. Még nem vagy tag? Olvasd el itt, hogy mi mindent tartalmaz a ModernGazda Klub, miért éri meg és miért nem akarsz ebből kimaradni.

Ez a doboz pontosan 6333 karakternyi színtiszta tudást rejt.

 

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.