Öntözővíz minősége és mennyisége – I. rész – Hogyan spóroljunk az öntözővízen?

 

Az öntözővíz kémiai összetételéről

Az öntözővíz-zel nem kevés sót viszünk ki a növények gyökérzetéhez és figyelembe kell vennünk, milyen elemekben bővelkedik az öntözőviz-ünk, amikor a tápanyagellátás beállítását végezzük.

öntözővíz átlagos összetétele
öntözővíz átlagos összetétele

A fenti táblázatból az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:

  • Az átlagos öntözővíz sótartalmának a 90%-t kitehetik a kísérő ionok(Na+, Cl, HCO3), vagyis azok az ionok, amelyek nem tápionok a növény számára. Ezekből az ionokból a növény a gyökérzetén keresztül keveset hasznosít, de ezek az ionok kihatnak a talaj szikesedésére, a talaj pH értékének a változására,
  • A jó minőségű öntözővíz-ekben a kísérő ionoknak a koncentrációja alacsony (az alsó határ környékén)
  • A vas és mangán tartalom növekedése az öntözővíz-ben a csepegtető rendszer eltömődését segíti elő,
  • A magas hidrogén karbonát koncentráció okozza a pH érték eltolódását a lúgos irányba (pH> 7)
  • Egy átlagos öntözővíz tápanyag tartalma csak az összes só 3-4 % teszi ki, ezért ha a talajban nincs megfelelő tápanyagtartalék, akkor a növények intenzív növekedése nem biztosított, még a kiváló öntözéssel sem.

Mindenképpen érdemes bevizsgáltatni az öntözésre használt vízforrásunkból származó víz kémiai összetételét. A vízvizsgálatokat el tudják végezni városi vízművek laborjaiban, illetve egyes akkreditált minőség ellenőrző laborokban is. Elsődleges információt tudunk kapni egy egyszerű EC és pH mérés elvégzésével is.

A tudományos laborokban mérhetünk különböző típusú talajok elszívó képességét egészen széles skálában, a talajok víztartalmának a függvényében. Mivel a nyomást 7 nagyságrend szintjén mérik, ezért logaritmikus skálában fejezik ki a szívóerőt és azt pF egységnek nevezik.

 A pF és a tenzióméterrel mért víznyomás (pontosabban vákuum) kapcsolata alábbi:

 

Öntözővíz minőségének az ellenőrzése pH és EC méréssel.

Ha az öntözővíz-ünk pH értéke közelít pH=8 felé ez arra utal, hogy a vizünkben magas a hidrogén karbonát tartalom. Ha savat csepegtetünk  (például hígított salétromsavat) a vizünkbe, és eközben gáz buborékok keletkeznek ez is a hidrogén karbonát magas koncentrációjára utal.

De mit is mond nekem igazából, ha megmérem az öntözővíz-em EC és pH értékeit? Csak két számot, amelyekhez mellékelnek egy az alábbihoz hasonló táblázatot:

ParaméterAlacsonyMegfelelőMagas
EC,  mS/cm< 0,50,5 – 1,5> 1,5
pH< 6,56,5 -7,2> 7,2

 

Szerintünk, kevés külön-külön kezelni a pH és EC értékeket. Ha alacsony a sótartalma az öntözővíz-nek, akkor alacsony a puffer kapacitása is, és a pH hatása nem annyira fontos. Tehát ha az EC érték 0,4 mS/cm alatt marad, akkor, még magas pH érték mellett is használhatóa víz, mert a benne lévő só mennyiség alacsony, és nem okoz kárt a talajban. Az alábbi táblázat segít meghatározni, milyen kategóriájú az Ön öntözővíz-e.

öntözővíz minőségváltozása pH és EC érték függvényében
öntözővíz minőségváltozása pH és EC érték függvényében

Öntözővíz minőségének javítása

 

Ha az öntözővíz nem jó minőségű, javítani kell a minőségén! Néha ez nem is kerül sokba. Például, ha túl magas pH érték, viszont az EC érték megfelelő, akkor egyszerű savazással is beállítható a normális pH érték. Általában salétromsavval vagy foszforsavval szokták a szükséges pH értéket beállítani, mivel ezeket a savakat a tápoldatok készítésénél is alkalmazzuk.

Az adagolást teszteléssel megalapított mennyiség alapján végezze. Mindenképpen a pH-mérővel mért értékekkel ellenőrizze a helyes beállítást. Megjegyezzük, hogy a savazás után, változik az öntözővíz vezetőképessége (az EC érték nő, mivel a sav sokkal jobban vezeti az áramot, mint más komponensek és a semlegesítési reakció folyamán új sók keletkeznek a vízben).

FIGYELEM!

TÖMÉNY SAVVAL SOHA NE SAVAZZUNK!
A koncentrált savakat körülbelül 10 %-ra hígítsuk fel. Csak lehűlés után használjuk fel.
A sav hígításánál, folyamatos keverés mellett  MINDIG A SAVAT KEVERJÜK A VÍZBE
Ha vizet adagolunk a savhoz, a nagy hő termelés miatt a sav ránk fröccsenhet! Ez égési sebeket okozhat!
Savazást és savhígítás minden esetben védőszemüveggel, kesztyűvel, megfelelő védőruhában kell végezni!

Ahol a helyi a kútvíz nagyon magas EC értékű, ott hígítani kell alacsony sótartalmú vízzel. Alacsony sótartalmú vízet nyerhetünk esővízből – de sajnos elég körülményes elegendőt begyűjteni belőle. A legkézenfekvőbb megoldás ilyenkor,egy RO víztisztító alkalmazása.

 

Számoljunk egy példát a víztisztításról RO vízzel.

Tegyük fel, hogy az öntözővíz-ünk EC értéke 1,8 mS/cm és a pH értéke 7,8. Ahogy azt a fenti táblázatunkból láthatjuk, 1 liter vízben 1,17 g só van (ez a TDS értéke). Ez azt jelenti, hogy ha minden négyzetméterre kijuttatunk 10 liter öntözővíz-et, akkor 11,7g só keveréket viszünk ki a talajunkba, amelyeknek a 90 %-a nagy eséllyel nem tápanyag, és csak növeli a talajunk sótartalmát. Mivel a növények ezekből az ionokból keveset fogyasztanak, a só mennyiség napról napra nő és pár napon belül, már a tápanyagszinttel vetekedik. Ez már problémát okoz a növény számára, ezért is kell csökkenteni a sótartalmat az öntözővízben.

Kutatások bizonyították, hogy a tápoldatozásnál alkalmazott optimális EC értékeket (1,5-2,5 mS/cm növényektől függően) konyhasóval növelve (az öntözővíz-ben kísérő ionokként, Na és Cl ionok jelentős mennyiségben lehetnek), akkor minden 1 mS/cm EC érték növekedéssel, átlagban a növények (paprika, paradicsom, uborka) termelékenysége 10-15%-al csökken

Tehát, ha az öntözővizünk EC értékét, mondjuk 1,8 mS/cm-ről lecsökkentjük hígítással 0,8 mS/cm-e, akkor várhatóan legalább 10-15 %-s termelékenység növekedés fogunk tapasztalni!

 

öntözővíz minőségjavítás RO víztisztítóval
öntözővíz minőségjavítás RO víztisztítóval

Nézzünk egy számítást, hogyan és mikor térülhet meg egy RO víztisztító vásárlása az öntözővíz hígításából.

Egy 500 l/óra kapacitású RO berendezés már 2 millió Ft-ért elérhető (http://labornite.hu/webaruhaz/). Egy ilyen víztisztítóval napi szinten (14 óra működést alapul véve) 7000 liter 0,09 mS/cm minőségű vizet tudunk gyártani (az RO készülék a sók 95% kiveszi a vízből).

Ahhoz hogy 0,8 mS/cm vezetőképességű vizet kapjunk a 7000 liter 0,09 mS/cm vízhez adunk 5000 liter öntözővizet és így kapunk összesen 12000 liter 0,8 mS/cm vizet.

Folytassuk a számolgatást.  A számítások egyszerűsítésére, tegyük fel, hogy 1 négyzetméterre naponta átlagban 3 liter vizet viszünk ki. Tehát a 12000 liter víz elegendő 4000 négyzetméter terület öntözésére. Ha például, uborkát termesztünk, és minden négyzetméterről szedünk átlagban 12 kg termést, akkor a 4000 m2 területünkön terem 48 000 kg uborka.

Ha a jobb minőségű víznek köszönhetően 15%-al jobb termésünk lesz, az legalább 7200 kg plusz termés!

Ha egy 150 Ft/kg árral kalkulálunk, akkor ez plusz 1 080 000 Ft extra bevételt jelent évente! A 2 milliós  RO víztisztító ára kb. 2 év alatt térül meg.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a fenti számítások csak irányadóak, mivel több paramétert is figyelembe kell vennünk a pontos számításokhoz. Pontos számításaink kimutatták, hogy a nagyobb területen gazdálkodóknak, hamarább megtérülhet a víztisztítóba befektetett pénz.

Mikor kell elkezdeni és befejezni az öntözést?

Az öntözés periódusosságát, vagyis a kivitt vízmennyiségeket nem lehet előre megmondani minden növényre és minden esetre egyöntetűen, mert megvannak az optimális receptek fajtákként és technológiákként. De ha beiktatjuk a tenzióméteres vagy elektronikus nedvességtartalom mérést, akkor optimális szinten tarthatjuk a növények gyökereinek a nedvességtartalmát, különböző talajokban, és bármilyen növekedési fázisban.

Az öntözést akkor kell elkezdeni, amikor a tenzióméter a javasolt maximális vízpotenciál értéket eléri. Ez a határérték függ a talajunk típusától, minőségétől, a növényfajtától, a növény fejlettségétől. Az alábbi táblázattal szeretnénk szemléltetni, a jellemző értékeket, de megjegyezzük, hogy ezek az értékek csak irányadók. Minden konkrét fajtánál és alkalmazott növénytermesztési technológiánál egyedi értékeket kell beállítani.

öntözővíz leállítása tenziométerrel
öntözővíz leállításának ideje tenziométerrel

A zöldségek esetében a maximális vízpotenciál érték -200 és -450 mBar (hPa) között van. Tehát, ha számunkra az elfogadott maximális érték, mondjuk -300 mBar, és az elfogadott minimális érték -100 mBar, akkor, ha a tenzióméterünk már -300 mBar értéket mutat, akkor el kell kezdeni az öntözést, és amikor a mért érték -100 mBar-ig csökken- leállítani azt.

Az öntözés beállítása és a tápanyag kimosódása a talajból

Ha túl intenzív az öntözés, akkor a tápoldatozással bevitt tápanyagok kimosódhatnak a talajból, de a probléma ott kezdődik, ha a növény gyökérzónájából is. Ez egy sor veszteséget jelent, mivel a növény nem kap tápanyagot és nincs meg a megfelelő terméshozam, feleslegesen tápoldatoztunk, vagyis a műtrágya árát is kimostuk a zsebünkből.

Tehát, ha az öntözővizünk ETehát a hasznos, drága NPK komponensek, mikroelemek, lejjebb kerülnek a talajban, mint ahol a növény gyökerei vannak, vagyis egy részük simán elvész, a növényünk meg tápanyaghiányban szenved! Pedig ezt mérni is tudjuk és beállíthatjuk precízen a rendszerünket úgy, hogy az optimálisan működjön!C értékét, mondjuk 1,8 mS/cm-ről lecsökkentjük hígítással 0,8 mS/cm-e, akkor várhatóan legalább 10-15 %-s termelékenység növekedés fogunk tapasztalni!

 

Ha mérjük az EC értéket és a nedvességtartalmat, akkor be lehet precízen állítani az öntözést és tápoldatozást úgy, hogy az optimálisan működjön.

A gyakorlatban úgy tudjuk megmérni, hogy milyen mélyen nedvesíti be az öntözés a talajunkat, ha 2 tenziómétert helyezünk el egymás mellett, az egyiket a gyökérzóna mélységébe, a másikat mélyebbre, például 50 cm-re. Ha a mérés alapján kiderül, hogy a gyökérzónán túl, vagyis olyan helyen, ahonnan a növényünk már nem kap se tápot se vizet, a nedvesség tartalom magas, vagyis a mért érték -100 mBar és -50 mBar környékén van, akkor túl sok vizet adagolunk egy öntözés alatt.

Mint a fenti példából láthatjuk, ha mérünk és alkalmazzuk a tudományos eredményeket, az általunk alkalmazott termesztési technológiánkat is sokkal jobban fel tudjuk “tunningolni”, hogy sokkal eredményesebben működjön.

 

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.