pH mérés talajban? Mi sem egyszerűbb! Részletes útmutató kezdőknek.

Előző cikkünkben a talajnedvesség megszervezéséről volt szó. Elvittük Lacinak a tenziométereket, és elmagyaráztuk a műszerek működési elvét.

A mai részben egy eddig kevéssé tárgyalt témáról lesz szó. A talaj pH mérésről, illetve az öntözővíz savazásáról.  

Nézd meg a videót a folytatáshoz:pH mérés talajban

pH mérés talajban? Kezdjük az alapokkal.

Mi is az a talaj pH?

A ESF definíciója szerint, a talaj pH (bármennyire is meglepő : ):

A talaj pH-ja vagy talajreakció a talaj savasságának vagy lúgosságának a mértéke, pH-mértékegységben kifejezve. A talaj pH-értéke a hidrogénionkoncentráció negatív logaritmusa.

pH mérés a talajban egy nagyon érdekes területe a növénytermesztésnek. Azt már régóta tudjuk, hogy a különféle növények számára, különböző pH értékek a megfelelőek. (Itt találsz egy táblázatot több mint 70 különféle növény ideális pH értékeivel)

A talajok általában a rendkívül savas pH-tól 3-tól egészen a lúgos 10-es értékig terjednek, ahogy ezt Fine Gardening cikkében is olvasható. Ez a tartomány számos tényező eredménye, beleértve a talaj alapanyagát és az éves csapadékmennyiséget, amelyet egy terület kap. A legtöbb növény kissé savas körülmények között él, kb. 6,5 pH értékkel. Az  áfonya vagy a rhododendron olyan növények közé tartoznak, amelyek nagyon savas pH-értéket igényelnek 4,5-5,5 között.

De miért is fontos ez a növényünk számára, hogy a talaj pH értéke változtatható legyen?

„A növény igényétől eltérő pH-tartományú talajban vontatott a fejlődés, tápanyaghiány tünetei léphetnek fel. Ilyen körülmények között nehezebb fölvenni a kisebb mennyiségben szükséges, mégis alapvető másodlagos és mikroelemeket. A szélsőséges talajkémhatás olyan ásványi elemek felvételének kedvez, amelyek a növény számára kifejezetten károsak. A túlságosan savanyú (alacsony pH-jú) talajon a mérgező alumínium és a mangán felvétele túlzottá válik. A kalciumot, a foszfort és a magnéziumot viszont nehezen veszi fel a növény. 6,5-nél magasabb pH-tartományban romlik a foszfor és a legtöbb mikroelem felvehetősége. „

 

A pH mérés talajban kétféle képen hajtható végre:

  • Higításos módszerrel: mintát veszünk a földből (mondjuk 100 grammot) ,  és felöntjük 200ml desztillált vagy ioncserélt vízzel. (Tilos ivóvízzel hígítani!) Jól összerázzuk, állni hagyjuk, majd egy digitális pH mérővel (pl. ezzel) megmérjük az értéket. 
  • Szúróelektródás pH mérővel: Eleve olyan műszert választunk, melynek a hegye beszúrható a talajba, és lokálisan képes a talaj pH mérésre.

 

Mi hat a talaj pH-ra, és hogyan változtatja meg?

A Crop Nutrinion átfogó cikkében ezeket a tényezőket emeli ki:

1.) Eső

A csapadék hozzájárul a talaj savasságához. A víz (H2O) szén-dioxiddal (CO2) kombinálva egy gyenge savat  – szénsavat (H2CO3) képez. A gyenge sav ionokra bomlik (tudományosan – disszociáció (: ), hidrogén (H +) és hidrogén-karbonát (HCO3-) felszabadításával. A felszabadult hidrogénionok a talajkolloidokon keresztül a kalcium ionokat helyettesítik. Ez a talaj savasodását eredményezi.

2. Nitrogén műtrágyák

A nitrogénszintek befolyásolják a talaj pH-értékét. A nitrogénforrások – műtrágyák, trágyák, hüvelyesek – ammóniumot tartalmaznak vagy alkotnak. Ez növeli a talaj savasságát, hacsak a növény közvetlenül nem szívja fel az ammóniumionokat. Minél nagyobb a nitrogén megtermékenyítés, annál nagyobb a talaj savanyítása. Mivel az ammónium nitráttá alakul a talajban (nitrifikáció), hidrogén ionok szabadulnak fel.

3.) Növények

A hüvelyesek, mint a szójabab, a lucerna és a lóhere általában több kationt vesznek fel az anionokhoz viszonyítva. Az elektrokémiai egyensúlyt úgy tartják fenn, hogy  a növényi gyökerekből hidrogén ionok a talajba vándorolnak . Az eredmény a talaj savasodása.

4. Az aljzat savtartalma

Még akkor is, ha a talaj felső 15 centiméterének a pH-értéke 6,0 fölött van, az altalaj rendkívül savas lehet. Ha az ez alatti terület pH-ja 5,0 alá csökken, akkor a talajban lévő alumínium és a mangán sokkal jobban fognak oldódni. Egyes talajokban ez káros lehet a növény növekedésére. A len, és bizonyos mértékig a szójabab olyan növényi kultúrák példái, amelyek érzékenyek az altalaj erősen oldható alumíniumszintjére. A terméshozamok alacsonyabb altalaj pH-tartományban csökkennek.

5. A talaj meszezése

A talaj savasságának javítása mész felhasználásával a jó talajtermékenységi program alapja. A meszezés nemcsak a talaj savasságának javítását szolgálja.

  • Segíti a nélkülözhetetlen növényi tápanyagok, Ca és Mg utánpótlását
  • További lényeges tápanyagokat biztosít
  • Megakadályozza, hogy a Mangán és az Alumínium elemek hatással legyenek a növény növekedésére

Öntözővíz minőségének az ellenőrzése pH és EC méréssel.

Ha az öntözővizünk pH értéke közelít pH=8 felé ez arra utal, hogy a vizünkben magas a hidrogén karbonát tartalom. Ha savat csepegtetünk  (például hígított salétromsavat) a vizünkbe, és eközben gáz buborékok keletkeznek ez is a hidrogén karbonát magas koncentrációjára utal.

De mit is mond nekem igazából, ha megmérem az öntözővizem EC és pH értékeit? Csak két számot, amelyekhez mellékelnek egy az alábbihoz hasonló táblázatot:[/fusion_separator]

ParaméterAlacsonyMegfelelőMagas
EC,  mS/cm< 0,50,5 – 1,5> 1,5
pH< 6,56,5 -7,2> 7,2

Véleményünk szerint kevés külön-külön kezelni a pH és EC értékeket. Ha alacsony a sótartalma az öntözővíznek, akkor alacsony a puffer kapacitása is, és a pH hatása nem annyira fontos. Tehát ha az EC érték 0,4 mS/cm alatt marad, akkor, még magas pH érték mellett is használható a víz, mert a benne lévő só mennyiség alacsony, és nem okoz kárt a talajban. Az alábbi táblázat segít meghatározni, milyen kategóriájú az Ön öntözővíz-e.

Öntözővíz minőségének javítása

Ha az öntözővíz nem jó minőségű, javítani kell a minőségén! Néha ez nem is kerül sokba. Például, ha túl magas pH érték, viszont az EC érték megfelelő, akkor egyszerű savazással is beállítható a normális pH érték. Általában salétromsavval vagy foszforsavval szokták a szükséges pH értéket beállítani, mivel ezeket a savakat a tápoldatok készítésénél is alkalmazzuk.

Az adagolást teszteléssel megalapított mennyiség alapján végezze. Mindenképpen a pH-mérővel mért értékekkel ellenőrizze a helyes beállítást. Megjegyezzük, hogy a savazás után, változik az öntözővíz vezetőképessége. (az EC érték nő, mivel a sav sokkal jobban vezeti az áramot, mint más komponensek és a semlegesítési reakció folyamán új sók keletkeznek a vízben).

Sok kérdést kaptunk már olvasóinktól, hogy honnan érdemes salétrom savat beszerezni. Mi ezt a céget  ismerjük és ajánljuk. Laci innen szokta beszerezni a salétrom savat. 

 

Ajánlanád ezt a cikket másnak is ? 🙂 1 Ajánlás=1 Köszi a cikkért!

 

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.