A méhészkedés egyike a legősibb emberi mesterségeknek, ebből adódóan a méhészek elég konzervatív hozzáállásúak a változtatások, az új lehetőségek felhasználásával szemben. A méhészek kisebbik része használja jelenleg a méz refraktométereket a víztartalom és cukortartalom mérésére a végtermékben, pedig ez a kis eszköz forradalmasítani fogja a méz minőségellenőrzését.
Cikkünkben megmutatjuk, milyen plusz információkat kaphat egy méhész a refraktométeres mérések által és hogyan kerülheti ki a munka közben jelentkező problémákat, és időben közbeléphet, növelve ezáltal a méz minőségét és saját keresetét.
Mi is az a refraktométer?
A refraktométer egy optikai műszer, melynek segítségével mérhető a fény törésmutatója különböző oldatokban. A gyakorlatban az úgynevezett BRIX %-ban kifejezett egységet használják. A BRIX% egység megfelel 1 g cukornak 100 g oldatban, vagyis a cukor tartalom százaléknak, tömegben kifejezve. Ezért pillanatok alatt ellenőrizhető vele a méz minősége.
Egy méz refraktométer 58-92 % kötött méri a BRIX értéket. A cukortartalom és a víztartalom a mézben függ egymástól. Minél magasabb a cukor színt annál alacsonyabb a víztartalom és fordítva.
A méz refraktométer ezért lehetőséget ad egy méréssel a mintában megmérni a cukor és víz százalékot.
A refraktométerrel a mérés nagyon egyszerű: rá kell tenni pár csepp mézet a prizma felületére, rázárjuk a tetejét, hogy egyenletesen fedje a prizmát és fény felé nézve, leolvassuk az eredményt.
A mért értékeket a kék/fehér határvonalnál lévő számok adják megfelelően a BRIX% és WATER (víz) skálákon. Mérések után egy nedves puha törlővel megtisztítjuk, majd szárazra törölve tároljuk.
FONTOS!
A refraktométert a mérések előtt ellenőrizni kell , pontosan mér-e. Az ellenőrzést és ha kell akkor a kalibrálást megfelelő kalibráló olajjal vagy kalibrált mézzel végezhetjük el. Kalibráló olaj nélkül PONTATLANOK A MÉRÉSEK!
A kész méz minőségének
ellenőrzése refraktométerrel.
Magyarországon, a méz minősége a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírásaiban van megfogalmazva.
Ezen előírások szerint a méz víztartalma (nedvességtartalma) nem lehet 20 % felett. Ez a felső határ általában. Kivitelt képeznek az úgynevezett hanga mézek és sütő-főző mézek, amelyek nedvességtartalma elérheti a 25%-t.
A Magyar Élelmiszerkönyv követelményei szerint a méz összes glükóz és fruktóz tartalmának legalább 60% szinten kell lenni.
Mivel a gyakorlatban a glükóz és fruktóz teszi ki a méz cukrainak 90%-t , ez azt jelent , hogy mért összes cukorszintnek magasabbnak kell lenni , mint 67 %.
Ez nagyon könnyű feltétel, mivel a mi mézeink cukortartalma általában 78-81 BRIX% között szokott mozogni. Ezért is gondolja sok méhész, hogy neki elég, ha csak a nedvességtartalomra figyel. Viszont a refraktométerrel mért összes cukortartalom mégis nagyon fontos paraméter.
Ha a méhész szeretné saját mézei minőségét összehasonlítani a tavalyi mézeivel és régebbiekkel, vagy a különböző fajtákat összehasonlítani és azokat minőség szerint beárazni, akkor szüksége lesz a cukortartalom értékekre és még más paraméterekre is.
(Pl. a vezetőképességre, ami arányos az ásványi anyag tartalommal, a pH értékre, ami viszont savassággal arányos paraméter – ezekről a mérésekről később fogunk írni).
Méz minősége – Milyen információt szerzünk
a refraktométerrel mért értékekből?

A méhecskék által begyűjtött nektár magas víztartalmú ( több mint 30% a víztartalma). A méz érlelése során a méhecskék szárnyaik csapásaival mozgatják a levegőt a nektár felett, hogy víz párolgása intenzívebb legyen és ezáltal csökkentik a nektár nedvességtartalmát.
A méhész a refraktométer segítségével ellenőrizheti minden nap a nektár állapotát a refraktométer segítségével.
A refraktométerhez adott pipetta segítségével mintát vehet a nektárból ( csak 2 csepp kell!) és már tudja is a cukortartalmát és a víztartalmát.
Ha ezeket a méréseket elvégzi folyamatosan, akkor már ki is tudja számolni, mikor lesz a nektár pergetésre kész, vagyis mikorra várható a 20% alatti víztartalom szint.
20% -nál magasabb víztartalmú mézet nincs értelme kipergetni, mert annak az értéke sokkal alacsonyabb mint a rendes mézé és könnyebben el is romolhat tárolás folyamán.
Tehát a refraktométeres mérések beiktatásával a méhész tervezheti a munkáját. De azt is észreveszi időben, ha valami probléma van és nem csökken megfelelő sebességgel a víztartalom.
A méz a tárolás folyamán is változtatja a cukortartalmát, mivel a mézben lévő szacharóz enzimatikus folyamatoknak köszönhetően glükóz és fruktóz keletkezik.
Maga a méz is képes nedvességet magába szívni a levegőből ( higroszkópos anyag), vagy fordítva , szárazabb levegőben veszíteni a víztartalmából. Ezért is kell folyamatosan ellenőrizni a méz minőségét refraktométerrel tárolás alatt is.
Ha mézet tárolás alatt időközönként nem keverjük meg, akkor akár 2-3 % különbségű cukorszint lesz tároló edény alja és felső rétege között.
Ha egy ilyen edényből veszünk felülről mintát a méréshez, akkor rosszabb minőségű méznek fogjuk mérni, mint igaziból egy keverés után lesz. Tehát figyeljünk oda dolgainkra és mérésekkel javítsuk a minőséget, növeljük a profitunkat.
Te is méhész vagy?Ha minőségi mézet szeretnél,
akkor ez a kis eszköz a TE ingzsebedbe való!
Olyan ajánlatunk és ajándékaink vannak számodra, amilyet
máshol GARANTÁLTAN nem találsz!









