Méz minősége? Zseniálisan egyszerű! Egy eszközzel, percek alatt ellenőrizhető.

A méhészkedés egyike a legősibb emberi mesterségeknek, ebből adódóan a méhészek elég konzervatív hozzáállásúak a változtatások, az új lehetőségek felhasználásával szemben. A méhészek kisebbik része használja jelenleg a méz refraktométereket a víztartalom és cukortartalom mérésére a végtermékben, pedig ez a kis eszköz forradalmasítani fogja a méz minőségellenőrzését.

Cikkünkben megmutatjuk, milyen plusz információkat kaphat egy méhész a refraktométeres mérések által és hogyan kerülheti ki a  munka közben jelentkező problémákat, és időben közbeléphet, növelve ezáltal a méz minőségét és saját keresetét.

Mi is az a refraktométer?

A refraktométer egy optikai műszer, melynek segítségével mérhető a fény törésmutatója különböző oldatokban. A gyakorlatban az úgynevezett BRIX %-ban kifejezett egységet használják. A BRIX% egység megfelel 1 g cukornak 100 g oldatban, vagyis a cukor tartalom százaléknak, tömegben kifejezve. Ezért pillanatok alatt ellenőrizhető vele a méz minősége.

Egy méz refraktométer 58-92 % kötött méri a BRIX értéket. A cukortartalom és a víztartalom a mézben függ egymástól. Minél magasabb a cukor színt annál alacsonyabb a víztartalom és fordítva.

A méz refraktométer ezért lehetőséget ad egy méréssel a mintában megmérni a cukor és víz százalékot.

A refraktométerrel a mérés nagyon egyszerű: rá kell tenni pár csepp mézet a prizma felületére, rázárjuk a tetejét, hogy egyenletesen fedje a prizmát és fény felé nézve, leolvassuk az eredményt.

A mért értékeket a kék/fehér határvonalnál lévő számok  adják megfelelően  a BRIX%  és  WATER (víz) skálákon. Mérések után egy nedves puha  törlővel megtisztítjuk, majd szárazra törölve tároljuk.

FONTOS!

A refraktométert a mérések előtt ellenőrizni kell , pontosan mér-e. Az ellenőrzést és ha kell  akkor a kalibrálást  megfelelő kalibráló olajjal vagy kalibrált mézzel végezhetjük el. Kalibráló olaj nélkül PONTATLANOK A MÉRÉSEK!

A  kész méz minőségének
ellenőrzése refraktométerrel.

Magyarországon, a méz minősége a  Magyar Élelmiszerkönyv  1-3-2001/110 számú előírásaiban van megfogalmazva.

Ezen előírások szerint a méz víztartalma (nedvességtartalma) nem lehet 20 % felett. Ez a felső határ általában. Kivitelt képeznek az úgynevezett hanga mézek és sütő-főző mézek, amelyek nedvességtartalma elérheti a 25%-t.

A Magyar Élelmiszerkönyv  követelményei szerint a méz összes glükóz és fruktóz tartalmának legalább 60% szinten kell lenni.

Mivel a gyakorlatban a  glükóz és fruktóz teszi ki a méz cukrainak 90%-t , ez azt jelent , hogy mért összes cukorszintnek magasabbnak kell lenni , mint 67 %.

Ez nagyon könnyű feltétel, mivel a mi mézeink cukortartalma általában  78-81 BRIX% között szokott mozogni. Ezért is gondolja sok méhész, hogy neki elég, ha csak  a nedvességtartalomra figyel.  Viszont a refraktométerrel mért összes cukortartalom mégis nagyon fontos paraméter.

Ha a méhész szeretné saját mézei minőségét összehasonlítani a tavalyi mézeivel  és régebbiekkel, vagy a különböző fajtákat összehasonlítani és azokat minőség szerint beárazni, akkor szüksége lesz a cukortartalom  értékekre és még más paraméterekre  is.

(Pl. a  vezetőképességre, ami arányos az ásványi anyag tartalommal, a pH értékre, ami viszont savassággal arányos  paraméter – ezekről a mérésekről később fogunk írni).


Méz minősége – Milyen információt szerzünk
a refraktométerrel mért értékekből?

 

A méhecskék által begyűjtött nektár magas víztartalmú ( több mint 30% a víztartalma). A méz érlelése során a méhecskék szárnyaik csapásaival mozgatják a levegőt a nektár felett, hogy víz párolgása intenzívebb legyen és ezáltal csökkentik a nektár nedvességtartalmát.

A méhész  a refraktométer segítségével ellenőrizheti minden nap a nektár állapotát a refraktométer segítségével.

A refraktométerhez adott pipetta segítségével mintát vehet a nektárból ( csak 2 csepp kell!) és már tudja is a cukortartalmát és a víztartalmát.

Ha ezeket a méréseket elvégzi folyamatosan, akkor már ki is tudja számolni, mikor lesz  a nektár pergetésre kész, vagyis mikorra várható a 20% alatti víztartalom szint.

20% -nál magasabb víztartalmú mézet nincs értelme kipergetni, mert annak az értéke sokkal alacsonyabb mint a rendes mézé és könnyebben el is romolhat tárolás folyamán.

Tehát a refraktométeres mérések beiktatásával a méhész tervezheti a munkáját. De azt is észreveszi  időben, ha valami probléma van és nem csökken megfelelő sebességgel a víztartalom.

A méz a tárolás folyamán is változtatja a cukortartalmát, mivel  a mézben lévő szacharóz enzimatikus folyamatoknak köszönhetően glükóz és fruktóz keletkezik.

Maga a méz is képes nedvességet magába szívni a levegőből ( higroszkópos anyag), vagy fordítva , szárazabb levegőben veszíteni a víztartalmából. Ezért is kell folyamatosan ellenőrizni a méz minőségét refraktométerrel tárolás alatt is.

Ha mézet tárolás alatt időközönként nem keverjük meg, akkor akár 2-3 % különbségű cukorszint lesz  tároló edény alja és felső rétege között.

Ha egy ilyen edényből veszünk felülről mintát a méréshez, akkor rosszabb minőségű méznek fogjuk mérni, mint igaziból egy keverés után lesz. Tehát figyeljünk oda dolgainkra és mérésekkel javítsuk a minőséget, növeljük a profitunkat.

Te is méhész vagy?Ha minőségi mézet szeretnél,
akkor ez a kis eszköz a TE ingzsebedbe való!

Olyan ajánlatunk és ajándékaink vannak számodra, amilyet
máshol GARANTÁLTAN nem találsz! 

 

Kategóriák:

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.