Talaj pH érték fontossága, vagy miért kell kalibrálni a pH mérőt

Talaj pH.

A talaj pH értéke komolyan megváltoztathatja a növények fejlődését – ezt már szinte mindenki tudja. De milyen határok között változhat a talaj pH az én növényem esetében? Milyen veszteségeket okozhat, ha nem optimális a talaj pH értéke? Hogyan változtathatjuk meg a talajunk pH értékét, ha szükséges? Ezekre a kérdésekre , már nem mindenki tudja a helyes választ. Ez a téma most azért került fel, mert volt nálam egy gazda és szóba került a pH mérőjének a kalibrálása. Kiderült, nem ad nagy fontosságot a kalibrálásnak, mert annyi dolga van anélkül is. Szerintem, ha 0,5 pH hibával mérjük a talaj pH-t, akár 20% profitcsökkenést is generálhatunk magunknak. Hogyan? –  Na erről szól ez a cikk.

 

A növény és a pH

A talaj pH értéke sokak szerint a második legfontosabb faktor a növény szempontjából a nedvességtartalom után. Igen! És csak ezután jönnek a tápanyagok. Ha belegondolunk a talajban végbemenő folyamatokba, akkor meg is érthetjük. Hisz, ha már megnedvesítettük a talajt, akkor a vízben elkezdenek oldódni a talajban lévő sók ( értsd tápanyagok). Tehát a nedves talajban, már valahogyan táplálékot talál a növény gyökérzete. De ahhoz, hogy ezeket a tápanyagokat fel is tudja dolgozni, a talajból kioldódott sókkal telített oldat pH értékének optimálisnak kell lenni. A helyzet az, hogy a növények eléggé szelektívek a pH értékkel szemben. Minden növénynek meg van a saját optimális pH értéke, amelyben legjobban fejlődik. Az alábbi táblázatban összeszedtük a környezetünkben jellemzően termelt néhány növény optimális pH értékét. A táblázat adatait, a RAPITEST készlet használati leírásában megadott sok-sok adatból választottuk ki.

 

Ha egy kicsit elemezzük a táblázat adatait, akkor láthatjuk, hogy vannak növények amelyek széles pH skálán is jól érzik magukat, vagyis akár 2 pH egységnyi változás sem zavarja őket ( például, a paradicsom, gyömbér, karfiol és póréhagyma). Másokra a 1,5 pH skála jellemző, de egyesek nagyon is szűk pH sávban termeszthetőek intenzíven ( például, földi-eper, retek, saláta ).

Egyes növények a savasabb közegeket preferálják ( áfonya, szeder, köszméte, alma , burgonya), mások a pH 6,5 -7,5 között nőnek legjobban.  Tehát nem mindegy hogy milyen pH értékű talajban akarjuk növeszteni az adott növényünket. A talaj pH értékének a növény szempontjából a leg optimálisabbnak kell lenni.

A talaj pH értéke

A legtöbb gazda sajnos nem veszi komolyan a talaj pH értékének fontosságát. Általában azt a talajt számítják csak nagyon jó minőségűnek, amelyikben magas a tápanyagok szintje. Pedig ez még kevés! Lehet akár 10-szer is magasabb a tápanyag színt a talajban a növény számára szükséges szinthez viszonyítva, de ha a talaj pH értéke 100-szorosan csökkenti a felszívódás sebességét, mindez kevés. És mit tesz ilyenkor a gazda, még több kiadást generál magának, mert növeli a kivitt műtrágyák mennyiségét! Pedig egyszerű talaj pH méréssel megállapíthatta volna probléma okát. Ezen kívül, ha nem optimális a talaj pH értéke az adott növénynek, akkor nem csak rosszabbul nő a növény, de könnyebben szaporodnak a növényi betegségek, amik növelik a gazda kiadásait a permetszerekre.

A talaj pH értékének az optimálisra való beállítása alapja az intenzív gazdálkodásnak. Ennek több oka van. Már említettük fentebb, hogy a növény egyedi tulajdonságai már meghatározzák , milyennek is kéne lennie az optimális pH értéknek a talajban. De  a talajban fizikai, kémiai és biológiai folyamatok is mennek végbe és ezért a talaj pH értéke állandó változásban van. Ez viszont kihatással lehet egyes hasznos makro és mikroelemek elérhetőségére. Ez a talajkémia. Ha az adott elem kémiailag vagy fizikailag kötött állapotban van, akkor a növény nem tudja ezt az elemet felszívni. Vagyis , hiába van sok ebből az elemből a talajunkban, ha most a talaj pH értéke olyan, hogy az adott elem kötött állapotban van , a növény szempontjából most elérhetetlen. De elég megváltoztatni a talaj pH értékét és minden megváltozik!

Az alábbi rajzon összegezve vannak a  főbb tápanyag elemek elérhetőségének a lehetőségei a pH érték függvényében a talajban. Mint láthatjuk, ha a talaj pH értéke 6,0 és pH 7,2 között van, legjobban elérhetőek a makró és mikró elemek.

Viszont ha a pH érték csökken 0,5 pH értékkel (pH =5,5) akkor már csökken a nitrogén, kálium, kén , kalcium, magnézium elérhetősége. Ha tovább csökken a pH ez a hatás növekszik. Nagyon savas pH értékeknél ( pH=4,0) már a talajból kioldódó alumínium toxikus hatása is jelentkezhet  a növényeken. Az alacsony pH viszont elősegíti a mikroelemek felszívódását.

Ha a pH 0,5 pH értékkel magasabb mint a pH=7,2, akkor már csökken a foszfor elérhetősége és vele együtt a mikroelemek is kötődnek a talajban és kevésbé elérhetőek a növényeknek.

A talaj pH megváltoztatása

A gyakorlatban,  a talaj pH értéke nem mindig felel meg ideálisan a növényi elvárásoknak és a tápanyagok elérhetőségének optimális pH sávjának.  Ilyenkor meg lehet változtatni a talaj pH értékét.

Ha túl lúgos a talajunk az elvártakhoz viszonyítva,  akkor az öntözővíz savazásával  elérhetjük a talaj folyamatos savanyodását. Ezt nagyon javasolt folyamatos pH kontroll mellett végezni!

Javaslat: Ellenőrizzük a pH érték mélységbeli eloszlását. Ehhez vegyünk mintát felülről, majd 10-15 cm mélységből és 25-30 cm mélységből. így megfigyelhetjük majd időben, hogyan fog változni a pH a gyökérzónában.

Ha savas műtrágyákat alkalmazunk, azzal is elősegíthetjük a pH érték csökkenését a talajban.

Ha túl savas a talajunk és épp növelni szeretnénk, hogy optimális legyen, ezt megtehetjük meszezéssel. Na ezt is jó ha pH mérésekkel kontrolláljuk.

 

Talaj pH mérése

A fentiek szerint, nagyon is fontos a pH mérés a talajban. Szeretném felhívni olvasóim figyelmét, hogy ha már mérünk, akkor mérjünk pontosan, ne csapjuk be önmagunkat! A pontos talaj pH mérés feltétele, hogy a mérésre használandó pH mérőnk jól működjön, és be legyen kalibrálva puffer oldattal.

A talaj pH méréséről már a ” Pénztermelő Növénytermesztés” könyvünkben részletesen írtunk és pár cikket is publikáltunk a blogunkban ebben a témában. Most csak azt szeretném még egyszer megismételni, hogy:

MINDEN PONTOS MÉRÉS ELŐTT KALIBRÁLUNK!

De ha csak megmérjük a puffer oldatunk pH értékét, már látjuk, hogy pontos vagy épp hazudik a műszer! Ne hagyjuk becsapni magunkat és nyomjuk meg a kalibráló gombot , és már pontos is a műszerünk. Ez csak 1 perc, de nem lesz felesleges a mérésünk és a pontos pH beállításával kizárjuk a veszteségeket, ami növeli a profitunkat!

Dr. Kovács István,

www.moderngazda.hu,

hello@moderngazda.hu

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.