Növénytermesztés labor eszközei  – EC, pH, NPK mérés talajban

Az alábbi cikkünk az ŐSTERMELŐ2017/3 junius-juliusi számában megjelent cikk frissített változata.

Mit tud mérni egyszerűen egy gazdálkodó?

Az intenzív növénytermesztés alap feltétele a csepegtető-rendszeres öntözés és tápoldatozás. Alap mérésekként a tápoldat pH és EC értékét szokták mérni, de nem figyelnek oda a talajban reálisan megtapasztalható tápanyagszintre, nedvességtartalomra, NPK arányokra. Pedig a talajban végzett mérések nélkül szinte lehetetlen betartani a növények számára optimális szinteket. Az optimálistól eltérő tápanyagszínt, tápanyag összetétel, vagy talaj nedvességtartalom csak veszteségeket generál. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb mérési módszereket, melyekkel növelhetjük a terméshozamot és csökkenthetjük a kiadásokat.

Milyen méréseket végezhet el egy gazda a talajban?

A technika fejlődése az utóbbi 10 évben óriási változásokat hozott a mérőműszer piacon. A gyártók meglátták az óriási igényt az olcsó teszterekre, főleg a kisgazdaságok területén. Ennek köszönhetően  10-20 ezer forint tartományban is megjelentek olyan műszerek, amelyek régebben 50-100 ezer között mozogtak. A legjobban elterjedt mérési típusok az EC mérés és a pH mérés, főleg tápoldatokban, öntözővízben és ritkábban talajban. Nitrát, foszfor és kálium színt mérések is elérhetőek (például: a RAPITEST), egyszerűek, nem drágák, ennek ellenére ritkán vészik igénybe a gazdák .

Nedvességtartalom mérésre is van lehetőség a talajban, egy tenzióméter segítségével egyszerűen kivitelezhető. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk miért kihagyhatatlan a nedvességtartalom ismerete.

Az általunk említett mérések beiktatása, a mérési eredmények kiértékelése és megfelelő korrekciók a növénytermesztési technológiában, akár 50 % profit növekedést is jelenthetnek a gazdálkodónak, mivel az optimális szintre beállított értékek emelik a terméshozamot és csökkentik a műtrágya és a víz felhasználást, ezáltal csökkentik a kiadásokat.

Mit ad nekem a mérés?

Az alábbiakban felsoroljuk a főbb mérési típusokat és azok hatásait a növénytermesztésre.

EC-mérés talajban. Az EC-mérés, nem más, mint a vezetőképesség mérés valamilyen közegben. Mivel az oldatokban  az áramot az ionok mozgása biztosítja, így az áramerősség arányos az oldatban feloldott sók koncentrációjával.  Ez lehetőséget ad egyszerűen megmérni a tápoldatban, öntözővízben, vagy egy talajból készített hígításos mintában a sótartalmat. Mivel a legtöbb só ezekben az oldatokban a bevitt műtrágyákból kerül be, ezért  lényegében a műtrágya, vagyis a tápanyagok összességét mérjük az EC-méréssel.  Tehát EC-méréssel a talaj kivonatban,  vagy akár egy szúró elektródás EC mérővel  egyből a talajban megmérhetjük a tápanyagszintet.

A maximális termés elérése érdekében be kell tartani a javasolt optimális EC értékeket, mind a tápoldatban, mind a talajban. Figyelembe kell venni, milyen növényt termesztünk, milyen fejlődési fázisban van a növény (csírázás, gyökeresedés, lombfejlődés, virágzás, érés). Minden növénynek megvan a saját tápanyag felvételi szintje és ennek megfelelően kell táplálni minden fejlődési fázisban.

A mérésekkel követni tudjuk a tápanyagszint változását a talajban és beállítani az optimális tápanyag kivitelt. Mert hiába viszünk ki több műtrágyát, ha a növény nem vesz fel többet, csak veszteségünket növeljük ezzel. Ha viszont magasabb a tápanyag igénye a növénynek, akkor növelni kell a kivitelt, hogy a terméshozamunk emelkedjen.

pH-mérés talajban. A pH méréssel a közeg savasságát, vagy lúgosságát mérhetjük. A tiszta víz semleges közeg és a pH értéke egyenlő 7,0. Ha a pH kisebb, mint pH=7,0, akkor mondjuk, hogy a közegünk savas, ha a pH nagyobb, mint pH=7,0, akkor lúgos a közeg. (Vannak átmenetek, de most nincs lehetőségünk erre bővebben kitérni.) Egy pH mérővel viszonylag egyszerűen megmérhetjük az öntözővizünk, tápoldatunk, a talajkivonatunk pH értékét. Ezek az információk “aranyat” érnek a gazdának.
A hazai talajok kémhatása általában lúgos (pH=7,2-8,1), elsősorban a benne levő sok hidrogénkarbonát-ion és nátriumion miatt. A zöldségnövények tápanyagfelvétele a legtöbb tápelem
esetében akkor optimális, ha a talaj pH-ja 6,0 és 7,0 között van. Lúgos kémhatásnál (7,5 pH fölött) a mikroelemek (pl.: vas) felvétele jelentősen csökken.
7,0–8,5 pH értékű öntözővizeink hidrogénkarbonát-tartalmuknál fogva folyamatosan lúgosítják a talajt, ill. a termesztő közeget, amit a tápoldat savazásával kell ellensúlyoznunk. A savazáshoz
salétromsavat, foszforsavat szoktak használni úgy, hogy a kimenő tápoldat pH-ja 5,0 és 6,0 között legyen.

Tehát a pH érték korrigálásával növelhetjük a kivitt tápanyag ionok felszívódásának a hatékonyságát, megelőzhetünk növényi betegségek kialakulását.

Nitrát (N), Foszfor (F), Kálium (K) mérés talajban. A növények növekedéséhez legalább annyira létszükségletű a megfelelő mennyiségű Kálium, Nitrogén és Foszfor-szint, mint az ásványok és vitaminok az emberi szervezet számára. Éppen ezért adják meg a műtrágya gyártók az NPK arányt, hogy a gazda ki tudja választani az ő földjéhez, az ő növényeihez milyen műtrágya kell. Legalább hetente mérni kell az NPK arányt, hogy tudjuk, mivel tápoldatozzunk naponta.
Ha nem mérjük meg a talajunkban lévő NPK szintet, akkor csak tippelhetünk, mi a talaj reális helyzete és vagy szerencsénk lesz, vagy nem.

A gazda általában büszkén kijelenti, hogy Ő küldött mintát az év elején a laborba! De mit jelent EGY minta megmérése? Szinte semmit. Vagyis, ha nem kontrolláljuk a tápanyagszintet, akkor csak azt tehetjük meg, hogy a biztonság kedvéért többet adunk, – ne éhezzen már szegény kis növényünk.
De a több nem jobb, mert egy sor mellékhatása van a túladagolásnak, nem beszélve a feleslegesen kivitt műtrágya mennyiségről, ami nem kevés pénzbe kerül.
Manapság elérhetőek talaj gyorstesztek, amelyek ha nem is olyan pontosak, mint a labor mérések, de biztos támpontot adnak arról, hogy sok, megfelelő, elégséges, kevés vagy nagyon kevés szinten van az N, P, K koncentráció a talajban. Bátran ajánljuk a RAPITEST készletet, egyszerűsége és megbízhatósága miatt. A teszthez adott kapszulák és fotometrikus komparátorok segítségével 10 mérést lehet elvégezni


minden elemre, vagyis, ha hetente legalább egyszer mérünk, akkor 10 héten keresztül nyomon követhetjük, hogyan  “fogyasztja” növényünk a tápot és melyik elem “tetszik” most neki jobban, vagyis melyiket kell pótolni és melyikből kell csökkenteni az adagot. Ha ezt elvégezzük és a mérések alapján korrigáljuk a tápoldatunk összetételét, vagy legalábbis a komponensek koncentrációs szintjét, akkor megközelíthetjük az optimális feltételeket
és a maximális hozamokat.

Nedvességtartalom mérés talajban.
A tenzióméteres talajnedvesség mérés egy olcsó és pontos módszer arra, hogy a csepegtető öntözőberendezéseknél szabályozzuk a kijuttatandó vízmennyiségek nagyságát és az öntözés gyakoriságát. Tehát a tenziométerrel elvégzett mérések alapján megoldható két nagyon fontos feladat: mennyi vizet kell kijuttatni és mikor kell ki- és bekapcsolni az öntözőrendszert, hogy a növényeink megkapják a számukra szükséges vízmennyiséget.

Ha túl intenzív az öntözés, akkor a tápoldatozással bevitt tápanyagok kimosódhatnak a talajból, de a probléma ott kezdődik, amikor a gyökérzónából is. Tehát a hasznos, drága NPK komponensek, mikroelemek, lejjebb kerülnek a talajban, nem elérhetőek a gyökerek számára, vagyis egy részük simán elvész, a növényünk meg tápanyaghiányban szenved. Pedig meg tudjuk mérni a talajnedvesség szintet és beállíthatjuk precízen a rendszerünket úgy, hogy az optimálisan működjön. Ha az a fontos tudás, amit a mérések adnának kimarad, egy sor veszteségünk lesz, mivel a növény nem kap tápanyagot, és nincs meg a megfelelő terméshozam, feleslegesen tápoldatoztunk, vagyis a műtrágya árát is kimostuk a zsebünkből.

A gazdák néha felvetik, miért is költeném a pénzemet és az időmet mérésekre, anélkül is lehet eredményeket elérni.  Lehet, de amikor összevetjük a mi terméshozamainkat az európaiakkal vagy amerikaiakkal, akkor kiderül, hogy van hova fejlődnünk. A lemaradásunk okait pedig nem annyira a pénz okozza, nem is a kemény munka hiánya,  hanem a tudáshiány, a tudomány és technika lehetőségeinek az alacsony szinten való alkalmazása. Keressenek minket bátran és segítünk új szintre emelni a gazdaságot!

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.