1 hónap elteltével, újra meglátogattuk a Chili Hungária Manufaktúrát, hogy lássuk, hogy változott e a helyzet chili fronton. Alaposan körbe jártuk az egész gazdaságod, és nagyon szépen alakul Laci termése. (A modern chili program előző témája: ph mérés talajban )
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][/fusion_separator]
Elmondása szerint, még sosem volt ennyire szép összességében a termés, szépen kötnek a paprikák.Eddig úgy néz ki, hogy megérte belevágni a kísérletbe!
[fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
A korábbiakkal ellentétben, most kicst más témáról is beszéltünk. A monokultúráról, annak problémáiról, illetve a kártevőkről, amik velejárói.
A monokultúra árnyoldalai
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
Minden gazdálkodó életében fontos kérdés, hogy permakultúrát vagy monokultúrát folytasson. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai, amiket nem árt mérlegelni.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
Permakultúráról akkor beszélhetünk, ha:
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
„Az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan kialakításával dolgozunk, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg.”
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
Célja, hogy maximalizálja a termő növényfajok számát egy telken belül, és ne csak a kertész számára nyújtson változatos terménykompozíciót a konyhai/piaci betakarításhoz, hanem azért is, hogy maga az ökoszisztéma is erős maradhasson.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
A különböző növények különböző funkciókat látnak el. A permakultúra-tervezés egy bizonyos dolog elkerülésére törekszik, hogy ne maradjon olyan tényező, amely túl nagy befolyással van az ökoszisztéma más értékes részeire.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
Ezzel szemben sok modern gazdaság az ellenkező előfeltevésen alapul – monokultúra termesztésével.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
A monokultúra definíció szerint,
Egy adott növény (jelen esetünkben chili) termesztése egy adott területen.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
A modern mezőgazdaság gyakran arra törekszik, hogy növelje a hozamot – és így profitot – egyetlen növényfajta termesztésével. Az elmélet szerint a gazdálkodónak csak egy faj egyedi igényeit kell megfogalmaznia, annak egyedi tulajdonságaival, hogy sikeres termést hozzon létre.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
És az egyetlen termény méretgazdaságosságát lehetővé tévő elvek (pl. egy automatizált betakarítási módszer) növeli a gazdálkodók nyereségét. De vannak árny oldalai is ennek a termesztési módnak. A Regenerative blog összeszedett 6 különböző problémát, amelyeket a monokultúra okoz, mi ezek közül négyet emelnénk ki.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
A monokultúra 4 fő problémája
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
1. A monokultúra megszünteti a biológiai kontrollokat
Ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan növényi fajták, amelyek természetes módon táplálják a talajt, mint pl. A nitrogén-megkötő hüvelyesek vagy a talajtakaró növények, amelyeket le lehet vágni és elhagyni a talajfelszín tápanyagtartalmának javítására. Ebből adódóan kevesebb a mikroorganizmus és a baktériumfaj a talajon, mivel kevesebb tápanyag áll rendelkezésre.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
2. Több szintetikus anyagra van szükség
A monokultúrás termelésnek meg kell találnia azokat a módokat, amelyekkel a termés (és a nyereség) megóvása érdekében pótolhatja a tápanyagiányt. Ezt csak szintetikus herbicid, rovarirtó, baktericid és műtrágya felhasználásával oldaható meg. Megpróbálja megakadályozni a gyomok, rovarok és baktériumok által okozott károkat; És hogy elegendő tápanyagot biztosítson a talajban a növények növekedéséhez, a gazdálkodók vegyi anyagokat használnak.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
3. A „szervezet” ellenállásának megváltoztatása
A természet azonban szintén fejlődik, és az „ellenséges” organizmusok ellenállnak ezeknek a mesterséges inszekticideknek és herbicideknek. Természetesen a gazdák továbbra is meg akarják védeni terményeiket, ezért folyamatosan új szervetlen módszereket fejlesztenek ki a „veszély” leküzdésére.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
4. Talajromlás
A műtrágyák talajra gyakorolt negatív hatása mellett, a monokultúrák egyéb módon is befolyásolják a talaj egészségét. A talajtakaró növények írtásra kerülnek, ami azt jelenti, hogy a talajnak nincs természetes védelme a szél és az eső eróziója miatt.
[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]
Ajánlanád ezt a cikket másnak is ? 🙂 1 Ajánlás=1 Köszi a cikkért!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]









