Monokultúra problémái – Chili termesztés VI. rész

1 hónap elteltével, újra meglátogattuk a Chili Hungária Manufaktúrát, hogy lássuk, hogy változott e a helyzet chili fronton. Alaposan körbe jártuk az egész gazdaságod, és nagyon szépen alakul Laci termése. (A modern chili program előző témája: ph mérés talajban )

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][/fusion_separator]

Elmondása szerint, még sosem volt ennyire szép összességében a termés, szépen kötnek a paprikák.Eddig úgy néz ki, hogy megérte belevágni a kísérletbe! 

[fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

A korábbiakkal ellentétben, most kicst más témáról is beszéltünk. A monokultúráról, annak problémáiról, illetve a kártevőkről, amik velejárói.

 

A monokultúra árnyoldalai

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

Minden gazdálkodó életében fontos kérdés, hogy permakultúrát vagy monokultúrát folytasson. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai, amiket nem árt mérlegelni.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

Permakultúráról akkor beszélhetünk, ha:

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

permakultúra
permakultúra

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

„Az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan kialakításával dolgozunk, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg.” 

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

Célja, hogy maximalizálja a termő növényfajok számát egy telken belül, és ne csak a kertész számára nyújtson változatos terménykompozíciót a konyhai/piaci betakarításhoz, hanem azért is, hogy maga az ökoszisztéma is erős maradhasson.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

A különböző növények különböző funkciókat látnak el. A permakultúra-tervezés egy bizonyos dolog elkerülésére törekszik, hogy ne maradjon olyan tényező, amely túl nagy befolyással van az ökoszisztéma más értékes részeire.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

Ezzel szemben sok modern gazdaság az ellenkező előfeltevésen alapul – monokultúra termesztésével.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

A monokultúra definíció szerint,

Egy adott növény (jelen esetünkben chili) termesztése egy adott területen.

ízlelés

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

A modern mezőgazdaság gyakran arra törekszik, hogy növelje a hozamot – és így profitot – egyetlen növényfajta termesztésével. Az elmélet szerint a gazdálkodónak csak egy faj egyedi igényeit kell megfogalmaznia, annak egyedi tulajdonságaival, hogy sikeres termést hozzon létre.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

És az egyetlen termény méretgazdaságosságát lehetővé tévő elvek (pl. egy automatizált betakarítási módszer) növeli a gazdálkodók nyereségét. De vannak árny oldalai is ennek a termesztési módnak. A Regenerative blog összeszedett 6 különböző problémát, amelyeket a monokultúra okoz, mi ezek közül négyet emelnénk ki.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

A monokultúra 4 fő problémája

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

1. A monokultúra megszünteti a biológiai kontrollokat

Ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan növényi fajták, amelyek természetes módon táplálják a talajt, mint pl. A nitrogén-megkötő hüvelyesek vagy a talajtakaró növények, amelyeket le lehet vágni és elhagyni a talajfelszín tápanyagtartalmának javítására. Ebből adódóan kevesebb a mikroorganizmus és a baktériumfaj a talajon, mivel kevesebb tápanyag áll rendelkezésre.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

 2. Több szintetikus anyagra van szükség

A monokultúrás termelésnek meg kell találnia azokat a módokat, amelyekkel a termés (és a nyereség) megóvása érdekében pótolhatja a tápanyagiányt. Ezt csak szintetikus herbicid, rovarirtó, baktericid és műtrágya felhasználásával oldaható meg. Megpróbálja megakadályozni a gyomok, rovarok és baktériumok által okozott károkat; És hogy elegendő tápanyagot biztosítson a talajban a növények növekedéséhez, a gazdálkodók vegyi anyagokat használnak.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

3.  A „szervezet” ellenállásának megváltoztatása

A természet azonban szintén fejlődik, és az „ellenséges” organizmusok ellenállnak ezeknek a mesterséges inszekticideknek és herbicideknek. Természetesen a gazdák továbbra is meg akarják védeni terményeiket, ezért folyamatosan új szervetlen módszereket fejlesztenek ki a „veszély” leküzdésére. 

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

4. Talajromlás

A  műtrágyák talajra gyakorolt negatív hatása mellett, a monokultúrák egyéb módon is befolyásolják a talaj egészségét. A talajtakaró növények írtásra kerülnek, ami azt jelenti, hogy a talajnak nincs természetes védelme a szél és az eső eróziója miatt.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”20″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”/][/fusion_separator]

Ajánlanád ezt a cikket másnak is ? 🙂 1 Ajánlás=1 Köszi a cikkért!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Kategóriák:

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.