Chili Termesztés – Hogyan termel ma világbajnok chilit, a magyar Diczkó László? – I. rész

Igaz a chili, mint fűszernövény, már elég régóta ismert a magyar köztudatban, termesztésével mégis nagyon sokáig vártak a magyar gazdák. De talán közülük is kiemelkedik Diczkó László, akinek chili szósza, a „Spirit of Attila”, világbajnoki aranyérmes lett egy nívós amerikai világversenyen. A „Spirit of Attila” csak egy, a több mint 11 féle különböző chiliszószt tartalmazó „Magyar vírtus” termékcsaládból.

chili termesztés
chili termesztés

 

László először 2010-ben találkozott egy számára nagyon érdekes jamaikai paprikával, és azonnal érezte, hogy ezzel szeretne foglalkozni. A következő évben bele is fogott a termesztésbe:

„Több mint 4000 fajta paprika van a világon, a hibridek számát pedig meg sem lehet becsülni. Azonnal láttam benne az üzleti lehetőséget, a termesztés hobbi része pedig abban maradt meg, hogy minden évben próbálok nagyon különleges darabokat is termelni. Jelenleg nagyjából negyven féle paprikám van, de hat-nyolc különleges paradicsomfajtát is termesztek”.

Chili termesztés Hogyan-ja

 

Chili termesztés korszerűsítése –  Együttműködésünk terve

Kitaláltuk hát Lászlóval, hogy együtt elvégzünk egy egész szezont magába ölelő kísérletet. Mivel eddig is remekül értett a chili termesztés-hez, ezért ezt a munkát a jövőben is a saját módszerei szerint fogja elvégezni, ám az 5 sátor közül az egyikben, csak olyan arányú tápoldatokkal, öntözővízzel fog dolgozni, amilyet mi mondunk Neki.

A terv a következő:

Két tökéletesen ugyan akkora sátrat választottunk ki. Az egyik sátorban ugyan azt a tápoldatot és öntözővízet fogja adagolni László, mint a többi helyen. Ez lesz a Kontroll fóliasátor.

De a második sátorban, ott a ModernGazdáé lesz a terep 😉 Ezeket a méréseket fogjuk elvégezni:

  • Folyamatos talaj pH kontroll, a megfelelően beállított öntözővízzel, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
  • Folyamatos talaj EC kontroll, a tökéletesen beállított öntözővízhez, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
  • Talaj NPK (Nitrogén, Foszfor, Kálium) mérés, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani.
  • Folyamatos Nedvességtartalom kontroll, a jól beállított mennyiségű szinten, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
  • Tápoldatok pH, EC és NPK beállítása, a növény különböző életszakaszaihoz igazítva
  • Öntözőrendszer beállítása és optimalizálása Tenzíóméterekkel

Eredmények publikálása, teljes körű dokumentáció

Minden eredményt feljegyzünk, és minden fontosabb mérföldkőről befogunk számolni itt a Modern Gazda Blogján.

A következő cikkünkben, a palántázás előtti tényfeltáró méresekről lesz szó, videós és szöveges magyarázatokkal. Maradj velünk, és kövesd végig azt, hogyan fogjuk megváltoztatni László chili termesztés-i szokásait 🙂

 

Ajánlanád ezt a cikket másnak is ? 🙂 1 Ajánlás=1 Köszi a cikkért!

 

Kategóriák:

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.