Tudtad hogyan bírálják el a pálinka minőségét a pálinkaversenyeken?

Alább részlet a Quintessence Pálinka és Párlatverseny  versenyszabályából ( bővebben elolvashatod itt).

Bírálólap

20 pontos bírálat alapján történik, mely megegyezik az ausztriai Destillata pontozási rendszerével, és az alábbiak szerint osztódnak fel:

Tisztaság: 5 pont

Nem optikai tisztaság, hanem párlat tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés stb.) hibákat vizsgálják illat alapján. 5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.

Gyümölcskarakter: 5 pont

Illat és íz alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát és ízét érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.

Szájérzet: 5 pont

Itt vizsgálják a szájban érezhető ízeket, azok maradandóságát, kellemességét, eleganciáját stb.

Harmónia: 5 pont

Itt a termékről alkotott össz. benyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálókként kerülnek kitöltése. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 4 bíráló minősít (bizottsági és gyors zsűri tagok vegyesen). Ha nincs konszenzus vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcs zsűrihez kerül a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján.Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.

18-20-pont

Egyéb feltételek

  • Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
  • A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.

  • A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé. A minták alkoholtartalma kategóriánként kerül ‒ mint információ ‒, a bírálatok során a zsűritagok felé. A strong (48 % felett) mintákat külön körben bírálja a zsűri.

kep22
  • Azonos típusú termékek esetében az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
  •  
    Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt, alma és feketekávé. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a zsűri elnökénekének az elsődleges feladata

  • A bírálat során a zsűri elnöke által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.
  • Az adatfeldolgozás során kizárólag a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.

Ha te is szeretnéd, hogy a pálinkád díjazott legyen, akkor neked szól a Főzz Pálinkát Egyszerűen munkafüzetünk, ahol összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyet a QUINTESSENCE Pálinkaversenyen díjazottai is használnak, SIKERREL!

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással fizethetsz, ha van kedved jutalmazni a mély szakmai anyagokat.

Egy megosztással fizethetsz, ha hasznosnak találtad ezt a cikket :)

A szerzőről: 

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy a cikkem olvasásával töltöd az idődet. Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor, az oldal alapítója. Több mint tíz éve foglalkozom a mezőgazdaság modernizációjával, célom az, hogy könnyen, gyorsan és érthetően tanulhass, és remélem az általam írt cikkek ezt az élményt nyújtják majd neked. Témaköreim: termésnövelés, borászat, pálinkafőzés.

Termésnövelő tippek a Messengeren

Iratkozz fel az ingyenes termésnövelő Chatkurzusra, ami apró lépésekben tanít meg többet termelni.

Főzz pálinkát egyszerűen

Egyszerű és érthető cefrézési és lepárlási útmutató kezdő és haladó pálinkakészítőknek, akik mesterművet szeretnének alkotni..

Pénztermelő Növénytermesztés

Hiánypótló kézikönyv, ami megtanít hogyan növeld meg a termésed mennyiségét a megfelelő mérések segítségével.